Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A baromfi és a sertés által ürített P csökkentésének lehetőségei

Az utóbbi néhány évtizedben végzett kutatások eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy az etetett takarmányok P-tartalmát jelentősen csökkenteni lehet anélkül, hogy romlana a gazdasági haszonállatok teljesítménye (Gordon és Roland, 1997; van der Klis et al., 1997; Rama Rao et al., 2006; Lyberg et al., 2007). Az igényt, hogy redukáljuk az abrakkeverékek foszfortartalmát, alapvetően két tényező indokolja: a foszfortúletetés okozta környezetterhelés, illetve az anorganikus foszforkiegészítésből származó többletköltség (Babinszky, 2002). A feleslegben adott P elkerülhető, ha fázisos vagy az aktuális termelési színvonalhoz igazított takarmányozást alkalmazunk, valamint a receptúra-összeállítás során az állatok P-szükségletét és a takarmányok P-tartalmát az emészthető vagy hasznosítható foszfor alapján vesszük figyelembe. További, jelentős mértékű kibocsátáscsökkenést érhetünk el, ha növeljük a takarmányokban lévő P emészthetőségét.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave