Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A kérődzők által ürített P csökkentésének lehetőségei

A kérődzők esetében a P-kibocsátás egyértelműen csökkenthető a szükségleti értékek pontosításával. Míg a tejelő tehenek P-igényét az 1989-ben megjelent NRC még 0,4 g/kg szárazanyagban határozta meg, addig a 2001. évi kiadás ezt 0,35 g P/kg szárazanyagra csökkentette. Ennek ellenére a gyakorlatban sokszor nagyon jelentős, akár 20–50% úgynevezett biztonsági rátartást használnak. A biztonsági rátartás egyetlen oka, hogy a takarmány-összetevők P-tartalmában eltérések lehetnek, hiszen a kérődzők esetében a fitin P-aránya gyakorlatilag nem befolyásolja a P értékesülését. In vitro vizsgálatok igazolják, hogy a gabonamagvak fitinkötésben lévő P-tartalmának legalább 99%-a már 24 órás, bendőfolyadékban történő inkubálást követően szabaddá válik (Morse, 1989). Ez magyarázza, hogy kérődzők esetében az abrakkomponensek P-tartalmának emészthetősége rendkívül nagy: 90% felett van. Mivel a takarmányadag összes P-tartalmának jelentős hányadát az abrakkal visszük be, nem jelent különösebb problémát, hogy a szálastakarmányokban lévő P ennél jóval kisebb mértékben értékesül (30–40%).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave