Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A foszforkibocsátás csökkentésének lehetőségei nem takarmányozási módszerekkel

Az állatitermék-előállítás P-terhelésének csökkentésére – a szükségletekhez igazított ellátás, valamint nem kérődző fajok esetében az abrakkeverékek fitázkiegészítése mellett – további lehetőségek is rendelkezésre állnak. A növénynemesítők olyan árpahibrideket (Rasmussen és Hatzack, 1998) és kukoricahibrideket alakítottak ki (Spencer et al., 2000), amelyek NPP-tartalma jóval kisebb, mint a hagyományos fajtáké. Ezekben a magvakban az emészthető P-tartalom többszöröse a nem génmódosítotténak. A genetikai módosítás nem csak a növénytermesztésben alkalmazott módszer; kisebb mértékben az állattenyésztésben is alkalmazzák. Ennek eredményeként ma már létezik olyan sertés (EnviropigTM), amelynek nyála jelentős fitázaktivitással rendelkezik. A transzgenikus egyedek a gabonamagvakban lévő fitát-P teljes mennyiségét fel tudják szabadítani, így a genetikailag nem módosított állatokhoz képest mintegy 60%-kal kevesebb a P-ürítés (Forsberg et al., 2003). A P-értékesülés javítását célzó, génmódosított organizmusok használata a gyakorlatban még nem terjedt el széles körben. Magyarországon ennek törvényi akadálya is van.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave