Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Az állatitermék-előállítás nyomelemterhelése

Vitathatatlan, hogy az intenzív állatitermék-előállítás megköveteli a takarmányok nyomelem-kiegészítését, mivel a fő takarmánykomponensekből származó mennyiség nem fedezi a nagy termelésre képes gazdasági haszonállatok aktuális igényét. A hiánytünetek elkerülése és az állatok egészségének fenntartása érdekében az ipari abrakkeverékek ma már kivétel nélkül ásványianyag-kiegészítéssel kerülnek forgalomba. Azonban azt is érdemes tudni, hogy a nyomelemek emészthetősége általában gyenge hatékonyságú (lásd 2.6.1. fejezet), ezért a felvett mennyiségnek meglehetősen nagy hányada (65–95%) a bélsárral ürül. Amennyiben a zavartalan nyomelemellátás érdekében a premixek ásványianyag-tartalmát nagy biztonsági rátartással állítják össze, vagy a keveréktakarmányban használt ásványianyag-kiegészítőt a javasolt mennyiségnél nagyobb arányban keverik be, akkor a trágya nyomelemtartalma jelentősen megnő. Ez környezetvédelmi szempontból rendkívül aggályos. Az Európai Unió rendelete értelmében korlátozzák az olyan – nagy dózisban egyébként hozamfokozó hatású – nyomelemek használatát, mint a Cu és a Zn. Ezeknek az elemeknek a trágyában való feldúsulása ugyanis a biodiverzitás beszűküléséhez vezet, mivel a Cu és a Zn számos növény és talajban élő mikroorganizmus számára toxikus.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave