Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Az állatitermék-előállítás metánterhelése

Az emberi tevékenységből származó összes üvegházhatású gázok mintegy 18–20%-át a metán teszi ki. Ennek közel fele az agrártermelésből származik: döntően a rizstermesztés (évi 60–100 Tg/teragram; Watson et al., 1992), illetve a kérődzők bendőfermentációja során szabadul fel (75 Tg/év; Moss et al., 2000). A vastagbél mikrobiális tevékenysége során is történik metánfelszabadulás, de ennek mértéke sokkal kisebb, mint az aktív bendőműködés CH4-termelése. Azt is érdemes azonban megemlíteni, hogy a legújabb kutatások szerint a nem antropogén eredetű metán jóval nagyobb mennyiségben jut a Föld légkörébe, mint azt korábban feltételezték (Etiope és Klusman, 2002). A bolygónk réteglemezei alatt található metántankokból a CH4 egy része ugyanis különböző geológiai aktivitások során – természetes makro- és mikroátszűrődéssel, mélytengeri vulkánokon keresztül – kiszabadul. Ennek következtében megközelítőleg évi 45 Tg metán emittál a légkörbe (Kvenvolden és Rogers, 2005). Vagyis a geológiai eredetű emisszió, amellyel korábban nem számoltak, nagyságrendjét tekintve megközelíti a kérődzők által kibocsájtott mennyiséget.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave