Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Gyökér- és gumós takarmányok

A gyökér- és a gumós takarmányok táplálóanyag-tartalma hasonló. Jellemzőjük, hogy igen nagy a víztartalmuk: elérheti, sőt akár meg is haladhatja a 90%-ot. Rosttartalmuk viszont nagyon kicsi (4–12% a szárazanyagban). Könnyen emészthető, laktagóg hatású takarmányok, amelyek sok cukrot és keményítőt tartalmaznak. Míg a gumós takarmányoknak általában valamivel nagyobb a szárazanyag-tartalmuk, addig a gyökértakarmányoknak a rosttartalmuk magasabb (17.4. táblázat). Takarmányozási célú felhasználásuknál figyelembe kell venni, hogy földdel szennyeződhetnek, így etetés előtt gyakran meg kell mosni őket. Viszonylag nagy méretük miatt nem használhatók fel közvetlenül: általában valamilyen aprítási eljárást kell alkalmazni, hogy a takarmány megfeleljen az állatok igényeinek vagy a takarmánykiosztási rendszernek.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave