Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A kötött mikotoxinok újabb definíciója

A „masked” kifejezés nem egységes alkalmazása miatt, valamint azért is, mert időközben ezek a mikotoxin-vegyületek is analizálhatóvá váltak rutineljárásokkal, Rychlik et al. (2014) javasolták a definíció visszavonását és az elnevezés törlését. Javasolták a szabad (free, pl. DON), a mátrixhoz kötött (matrix associated, pl. DON-oligoszacharid) és a kémiai szerkezetében megváltozott (modified) mikotoxinok megkülönböztetését. Az utóbbiak esetében a változás bekövetkezhet biológiai (pl. DON-3-Glc, ZEN-14-Glc) vagy kémiai úton (pl. hőkezelés, DON-szulfonát). További, biológiailag módosított mikotoxin-vegyületek: AFB1 exo-8,9-epoxid, amely a DNS-sel adduktot képez, DON-3/8/15-glükuronid, HT2-3/4-glükuronid, ZEN-14-szulfát, valamint az N- és O-acil-fumonizinek.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave