Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Gázkromatográfia (Gas Chromatography, GC)

A gázkromatográfia termikusan stabil, illékony (pl. szerves oldószerek, hexán, toluol, benzol stb.) vagy származékképzéssel azzá tehető szerves (pl. zsírsav-metilészterek) és szervetlen vegyületek (pl. arzén-, szelén-hidridek) elválasztására szolgáló eljárás. A mozgófázis (vivőgáz) egy inert gáz (nitrogén, argon, hélium, szén-dioxid). Az állófázis lehet szilárd vagy folyadék halmazállapotú (gáz–szilárd, illetve gáz–folyadék kromatográfia). A többi kromatográfiás eljárással szemben az inert vivőgáz nem lép kölcsönhatásba a mintával. A gázkromatográfban működés közben állandóan áramlik a vivőgáz, amely a gáz állapotú komponenseket – amelyeket egy adott pillanatban a mintaadagolóba juttattunk és elpárologtattunk – képes áthajtani a kolonnán, és eljuttatni az oszlop végéhez csatlakozó detektorba. Ha megfelelően választjuk meg a kromatográfiás körülményeket, a minta komponensei az állófázissal történő kölcsönhatásuk erősségének fordított sorrendjében, külön sávokban fogják elhagyni az állófázist, és kerülnek a detektorba a vivőgáz révén. A kromatográfiás elválasztást befolyásoló tényezők: a vivőgáz minősége és sebessége, a hőmérséklet, az oszlop hossza és belső átmérője, az állófázis típusa és vastagsága.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave