Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


CGF (corn gluten feed)

A CGF-pellet – magyarul kukorica-glutén takarmány – a keményítő- és a szeszipar mellékterméke. Az izocukorgyártás során nagy mennyiségben keletkező, nagy nedvességtartalmú mellékterméket elsősorban a kérdőzők takarmányozásában használják fel (Conway et al., 2012). Amennyiben a mellékterméket leszárítják, úgy szárított CGF-pelletet kapunk (100 kg kukoricából 28 kg CGF-pelletet), amely már abrakkiegészítőként, a sertések, a baromfifélék vagy akár a ponty takarmányozásában is felhasználható. Megjegyezzük, hogy a „corn gluten feed” elnevezés nem pontos, hiszen a CGF sokkal több, mint egyszerű kukoricaglutén. Ennek ellenére ez a név terjedt el. Néhány országban, ahol a kukoricát nem cornnak, hanem maize-nek nevezik, a helyes szóhasználat MGF. A CGF – mint a neve is mutatja – kukoricából készül. Az alapanyag fehérjetartalma viszonylag kicsi (8–10%), a keletkező CGF-et sokan mégis fehérjehordozó takarmánynak tekintik. Ennek az az oka, hogy a kukorica feldolgozása során főként a nagy keményítőtartalmú, energiát adó részt vonják ki, így a fennmaradó melléktermék fehérjetartalma feldúsul, és akár a 22%-ot is elérheti (19.2. táblázat).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave