Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A termékminőség, -biztonság és -elfogadhatóság közötti kapcsolat

A minőség általában nem csak mérhető tények, hanem sok esetben részben szubjektív elemek alapján, többnyire tapasztalati úton kialakuló egyéni bizalom kifejeződése egy adott termékkel kapcsolatban. Gyakran a környezet elvárásai, véleménye is befolyásolják. A takarmány minősége szintén többféleképpen értelmezhető. Más és más értékelési szempontokat veszünk figyelembe a jó minőség kritériumaiként, ha konkrét bírálatot készítünk egy-egy termék vonatkozásában. Fizikai megjelenését tekintve a jó minőségű takarmány általában az elvárt szárazanyag-tartalommal rendelkező, egységesen jellemző színű, kellemes illatú, azonos nagyságú vagy szemcseméretű részecskék idegen, szennyező anyagoktól mentes, homogén, csomómentes keveréke. A takarmány összetételét, táplálóanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalmát vizsgálva:

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave