Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Az ipari keveréktakarmány-gyártás minősége és biztonsága

A FAO utóbbi becslései szerint a Föld lakossága 2050-re megközelíti a 9 milliárdot. A népesség folyamatos, gyors növekedése komoly kihívást jelent a szükséges élelmiszer mennyiségének előállítása tekintetében. A rövid időn belül drámai módon növekvő mennyiségi követelmények kielégítésének problémája az élelmezésbiztonság (food security) témakörébe tartozik. A jövőben szükséges élelmiszer-mennyiséget elsősorban a Föld népességének gyors növekedésével szokás összefüggésbe hozni, de számos egyéb tényező mellett a társadalmi-gazdasági viszonyok javulásának, a változó életmódnak – például az urbanizációnak – a hatásait sem szabad figyelmen kívül hagyni (FAO, 2009). Bár a tudomány és a különböző technológiák fejlődése nyilván számos új megoldási lehetőséget is kínál majd a jövőben, az ugrásszerű élelmiszerigény-változás fehérjehányadának biztosítását mennyiségi oldalról kizárólag az egyidejűleg párhuzamosan növekvő állatitermék-előállításon keresztül lehet majd biztosítani (23.3. ábra).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave