Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Alapanyag-választás, beszerzés

A gazdasági haszonállatok számára az ipari keveréktakarmány-előállítás során gyártott termékek elsősorban a mezőgazdaságból származó szemesekből, ezek iparilag feldolgozott fő és melléktermékeiből, ásványi összetevőkből, vegyipari és biológiai fermentációval készített adalékokból állnak. Az egyes táplálóanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat többféle alapanyag felhasználásával biztosíthatjuk, amelyek eltérő biológiai hasznosulásával is számolni kell. Az egyes termékek között jelentős eltérés lehet stabilitás, eltarthatóság és gyárthatóság vonatkozásában is. Ugyanazok a termékek (aminosavak, enzimek, vitaminok) gyakran elérhetők száraz és folyadékformában egyaránt. Egy nagyobb üzem egy időben rendkívül sokféle alapanyaggal dolgozhat. Könnyen belátható, hogy az elvárt minőségű és biztonságú keveréktakarmány kizárólag az aktuális elvárásainkat egyenként is teljesítő, kifogástalan alapanyagokból készíthető (Mézes, 2008). Mivel az egyes alapanyagok keveréke biztosítja majd céljaink megvalósulását, már ennél a lépésnél figyelembe kell venni az egyes alapanyagok ismert és várható egymásra hatását. A termékminőség és -biztonság szempontjából tehát joggal áll a figyelem középpontjában a felhasznált alapanyag.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave