Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Kokcidiosztatikumok keresztszennyezés szintű vizsgálata

A kokcidiosztatikumok megengedett keresztszennyezési (cross contamination) szintje a nem célzott állatfajok takarmányában szabályozva van. A szennyeződés többféle forrásból is származhat (pl. megelőző keverésből visszamaradt takarmányrész, külső forrásból származó premix vagy adalékanyag, emberi hiba stb.). Ebben az esetben a feladatot arra kell optimalizálni, hogy a lehető legtöbb kokcidiosztatikumot tudjuk megmérni egy mérőrendszerben, alacsony koncentrációszinten (kb. 1% a terápiás szinteknek megfelelően), lehetőleg egy minta-előkészítésből. A hagyományos detektorokkal felszerelt HPLC-rendszerekben ez gyakorlatilag nem valósítható meg. Számos HPLC triplett kvadrupol multimódszert dolgoztak ki e vegyületcsoport egy részének vagy egészének vizsgálatára. A 3.6. táblázatban a 11-féle engedélyezett kokcidiosztatikum keresztszennyezési koncentrációs szinten történő, együttes mérésére mutatunk példákat.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave