Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Determinisztikus és sztochasztikus modellek

A modellkimenetek számát illetően determinisztikus, illetve sztochasztikus modelleket különböztetünk meg. Determinisztikusak azok a modellek, amelyek egyetlen állatra adnak információt, és ezt tekinthetjük az adott állomány átlagának is (Black, 1995a). Ebben a modelltípusban az állatok egyedisége (egyedi varianciája) nem jelenik meg. Sztochasztikus modelleknek azokat a modelleket nevezzük, amelyek figyelembe veszik a fajra, fajtára jellemző egyedi varianciát, azaz a populáció átlagán kívül a szórásra is adnak egy várható értéket (Knap, 1995). Csoportos tartás és takarmányozás esetén a populáció (csoport) válasza egy adott takarmányra jóval fontosabb információ, mint az egyedre vonatkozó adat (Ferguson et al., 1997). A csoport átlagának teljesítménye növekvő táplálóanyag-ellátás esetén, ha kisebb mértékben is, de különbözik az egyedétől (Emmans és Fisher, 1986). Feltételezve, hogy az átlagot képviselő egyed táplálóanyag-felvételre adott válasza görbe lefutású, megbecsülhetjük például az adott populáció aminosav-szükségletét. Ahhoz, hogy pontos közelítést adjunk a populáció optimális aminosavigényére, fontos megbecsülni a populáción belüli varianciát is (Ferguson et al., 1997).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave