Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Jog

„Ius est ars boni et aequi” – azaz a jog a jó és a méltányos művészete. A jog mint tárgyi jog (ius est norma agendi) (Bíró, 2010) a vonatkozó jogszabályokat – a szabályozást – jelenti. Alanyi jogon (ius est facultas agendi) a jogosultságot, azaz az adott személynek (természetes és jogi személynek) a jogszabályok adta cselekvési lehetőségét kell érteni. A jogszabályok által megtestesülő tárgyi jog (jogi) norma az állam működéséhez, az általános társadalmi elvárások érvényesülését jelenti, amelyek betartásához az állam eszközöket – ellenőrző szervezeteket és szankciókat – rendelt. A jog, a jogágak a társadalom működésének különböző szintjeit szabályozzák: nemzetközi jog (Európai Unió jogszabályai, államközi jogszabályok), közigazgatási jog (közigazgatási eljárásokat szabályozó rendelkezések), büntetőjog és polgári jog. Mindezeken túl szakterületenként kialakultak a speciális normákat megfogalmazó szabályozások is ‒ így például a munkajog, az élelmiszerlánc jogi szabályozása, a gazdasági, kereskedelmi és adójog, valamint a versenyjog, illetve a környezetvédelmi jogi szabályozás. Országos és helyi szinten is szabályozottak a településrendezés és az építés előírásait, az állatok tartásának feltételeit meghatározó normák.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave