Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Etetésre kész takarmányok, előkeverékek gyártása, tárolása, forgalmazása, szállítása

Az elsődleges, a takarmányalapanyag-előállításra, tárolásra és forgalmazásra vonatkozó, a korábbiakban leírt követelményeken túl az alábbi területeket szabályozó jogszabályok előírásait kell még érvényesíteni. Szükséges a termelő üzemek működéséhez olyan élelmiszer-biztonsági rendszer kiépítése és üzemeltetése (Takarmány-alapanyag útmutató, 2014), amely a veszélyelemzés alapján készített kritikus ellenőrzési pontok felügyeletével garantálja a takarmánybiztonságot (Európai takarmányjog, 2005). A takarmányipari gépek működése kapcsán fontos ezek – csakúgy, mint a csomagolóanyagok – mint a takarmányokkal rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok (Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok rendelet, 2004) kémiai (kioldódás), fizikai (törés) és mikrobiológiai megfelelősége (Takarmányrendelet, 2012). A takarmány-előállítás folyamatában kiemelkedő fontosságú az átmosódások elleni hatékony védekezés (Takarmányrendelet, 2012), valamint az állatfaj-specifikus keveréktakarmány-előállítási előírások betartása (BSE-rendelet, 2009). A tevékenység másik három, kiemelkedően fontos szabályozása a felhasználható alapanyagokat (Takarmány-alapanyagok rendelet, 2011), a bekeverhető takarmányadalékokat (Takarmány-adalékanyag rendelet, 2003), az ezek mennyiségét érintő szabályozásokat, a gyógyszeres takarmányokat (Állatgyógyászati szerek rendelet, 2009; Takarmányrendelet, 2012), valamint a takarmányok címkézését érinti (Európai takarmányforgalmazási jog, 2009).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave