Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


3.11. Fontosabb megállapítások

  • A mintavétel nagymértékben befolyásolja az analitikai eredmény pontosságát.
  • A mikroszkópos technika gyors vizsgálati lehetőség a takarmányok összetételi, tisztasági hibáinak nyomon követésére, illetve hamisítások igazolására.
  • A klasszikus takarmányanalitikában a fő irány a makroösszetevők vizsgálatára a weendei rendszer, de a rosttartalom vonatkozásában terjedőben van a van Soest-módszer.
  • A szervetlen makro-, mikro- és toxikus elemek vizsgálatában ma már klasszikusnak számít az atomabszorpciós spektrometria (AAS). A fejlődést az ICP OES és az ICP MS technikák megjelenése jelentette, amelyek nagyszámú elem egyidejű vizsgálatát teszik lehetővé.
  • A takarmányok szerves mikroösszetevőinek vizsgálatára az esetek döntő többségében valamilyen kromatográfiás eljárás alkalmazható.
  • A tömegspektrometria mint detektálási mód rohamos technikai fejlődésével egyre nagyobb szerepet kapnak a HPLC-MS módszerek, részben szelektivitásuk miatt. További előnyük, hogy egy minta-előkészítés után nagyszámú komponens vizsgálatára alkalmasak.
  • A sokkomponensű dioxincsoport igen alacsony koncentrációszinten az egyik legveszélyesebb környezeti szennyező. A minta-előkészítés és a mérés különleges követelményeket támaszt az alkalmazott vegyszerek minősége és tisztasági foka, a műszer érzékenysége és a humán erőforrás szaktudása tekintetében.
  • A takarmányok fontosabb adalékanyagainak – vitaminok, aminosavak, zsírsavak, kokcidiosztatikumok stb. – mennyiségi meghatározására megfelelő érzékenységű, szelektív módszerek állnak rendelkezésre.
  • A hagyományos tenyésztéses mikrobiológiai eljárások mellett elterjedőben vannak a patogén mikrobák kimutatására és azonosítására alkalmas új, érzékeny, gyors módszerek: a MALDI-TOF vagy MALDI-Orbitrap tömegspektrometria, illetve a PCR-módszerek.
  • A PCR-technikának a mikrobiológiai alkalmazás mellett jelentős szerepe van a takarmányok állati eredetű alkotóinak fajspecifikus meghatározásában, de bizonyos allergén anyagok kimutatása is lehetséges a DNS-vizsgálaton alapuló technikával.
  • A mérési eredmények csak az eredményhez rendelt bizonytalansággal együtt értelmezhetők, hasonlíthatók össze szabályozási szintekkel, garantált, illetve elvárt értékekkel. Csak a mérési bizonytalanság figyelembevételével állapítható meg különböző laboratóriumokból származó eredmények azonossága.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave