Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


A tápelem-koncentráció a vessző nóduszaiban és internódiumaiban rügyemeletenként

A tápelemek koncentrációja a vesszőn lévő rügyek környékén (nóduszon) és a nóduszok közötti intervallumokban (internódium) változó. Oltáshoz használjuk az egyrügyes csapokat, ahol nagyon fontos a nóduszokon ülő rügyek tápanyagellátása. A négy fajtánál (Cabernet sauvignon, Chardonnay, Hárslevelű és Irsai Olivér) a vesszőn az eredésétől számított sorrendben elhelyezkedő nóduszokban és internódiumokban felgyülemlett tápanyagok (N, K, P, Ca, Mg, Fe, Mn, B) mennyisége változó. Általában elmondható, hogy mindegyik fajtánál a tápelemek koncentráltabban vannak jelen a nóduszokban, mint az internódiumban.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave