Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


A termőhely hatása a Generosa fehérbort adó szőlőfajta vesszőinek tápelemtartalmára

Mivel a Generosa termesztési és borászati szempontból egy igen értékes fajta, megnéztük a különböző termőhelyen élő tőkéinek vesszőiben a tápanyagok betárolását. Kíváncsiak voltunk, mennyire módosul a szőlővesszők tápelem-koncentrációja a termőhely hatására. A 10.5. ábra a N, P, K, Ca és Mg koncentrációjának értékeit szemlélteti. Az ábrán látható, hogy ezek az elemek termőhelyenként eltérő mennyiségben halmozódtak fel a vesszőkben. A legtöbb nitrogén Hartán és Soltvadkerten, legkevesebb Markazon, Etyeken és Miklóstelepen szedett vesszőkben jelent meg. A kálium értéke mutatott igen változatos képet a különböző termőhelyeken. A legtöbb kálium csökkenő mértékben a Hartán, Milóstelepen, Markazon, Etyeken, s legkevesebb Soltvadkerten szedett vesszőmintákba tározódott be. A vesszőkben mért magnézium értéke nem mutatott nagy variabilitást a termőhelyek között. A kalcium sem, azonban ennek kiugró értékét a Soltvadkerten begyűjtött vesszőknél mértük.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave