Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


A tőkék előkészítése szemzésre

A szemzés idejét megelőző nyugalmi időszakban a szőlőtőkék törzsét a talajfelszín felett 20–30 cm-es magasságban visszavágjuk. A gombafertőzések elkerülése érdekében a vágási felületeket lezárjuk, melyre fasebkezelő szer alkalmazható, így a március közepétől induló nedvkeringés idejére az edénynyalábok eltömődnek, és a sebzési felület beszárad. A visszavágott tőkék törzsén lévő rejtett rügyekből szemzésre alkalmas hajtások fejlődnek. Mikor a hajtások elérik a 15–20 cm-es hosszúságot, elvégezzük a zöldválogatást, és a tőketörzsön a hajtások erőségétől függően 2–4 hajtást hagyunk. A növekvő hajtások támaszhoz való rögzítéséről folyamatosan gondoskodni kell, az egyenes törzsnevelés érdekében. A meghagyott hajtások növekedése folyamán a nyári rügyekből fejlődő hónaljhajtásokat, valamint a törzsrészen a rejtett rügyekből folyamatosan előtörő felesleges hajtásokat rendszeresen el kell távolítani.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave