Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Következtetések

A szemzésnél a megfelelő időpont megválasztását az időjárás, valamint a szemző, illetve a beszemzésre kerülő hajtás állapota határozza meg. Az eredést jelentősen befolyásoló időjárás mellett a sikeres szemzés egyik legfontosabb tényezője a gyakorlottság, hiszen a munkafolyamatok egymás utáni gyors elvégzésével elkerülhető a szem és az alanyhajtás kiszáradása. A szemzés után az alanyként használt tőkerész saját hajtások képzésére törekszik, melyek megjelenése gátolja az összeforradás sikerét, ezért az átoltott tőkék rendszeres ápolása az egyik alapvető feltétele a munka sikerének, mely nagyban hozzájárul a megfelelő eredési százalék eléréséhez. A megfelelő módon és időben elvégzett zöldmunkák hozzájárulnak ahhoz, hogy a vegetáció végére beérett, leívelésre alkalmas vesszők alakuljanak ki, és így már a nyugalmi időszakban lehetőségünk legyen az új tőkeforma kialakítására. A szemzés idővalluma más zöldoltási módszerekhez viszonyítva tágabb határok között mozog, ezért gyakorlott szakemberek, a Trio szemzéssel optimális körülmények között jó eredési eredménnyel, nagyobb felületek átoltását is el tudják végezni. A Trio szemzéssel, egy jó állapotban lévő ültetvényben, lehetőség nyílik a szerkezetátalakításra gyors fajtaváltással, valamint egy gyenge kondíciójú ültetvény fajtaváltással egybekötött megfiatalítására is. A Trio szemzés jelentős innováció, gyorsaságában és eredményességében a jelenleg alkalmazott oltási módszereket meghaladó technika [3].

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave