Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Biokontroll ágensek és integrált stratégiák alkalmazása

Más projektekben nemcsak a szanitáció, hanem a szőlőtőkéből kiinduló megbetegedések (grapevine trunk diseases, GTD-k) előfordulásának – főként biokontroll ágensek általi – csökkentése is előtérbe kerül. Gyümölcsöző az együttműködés a Viveros Villanueva és az IIVV, azaz a Leóni Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (Instituto de Investigación de la Viña y el Vino) között a szőlőtőke-megbetegedések ellen folytatott küzdelem keretében végzett, biokontroll ágenseket érintő kutatások terén. „A GTD-k elleni stratégia a szőlőiskolákban” projektet a CDTI, a navarrai kormány és a Viveros Villanueva finanszírozza. A kezdeményezés fókuszában a szőlőiskolai növényszaporítási és -nevelési eljárások szanitációs módszereinek kidolgozása és biokontroll ágensek – nevezetesen a rizoszferikus aktinobaktériumok (Actinobacteria) – kiválasztása áll [18]. E projekt folytatása a CIEN GLOBALVITI [19]. A GLOBALVITI projekt a szőlőiskoláktól a fiatal ültetvényekig terjedő szőlőtőke-megbetegedésekkel (GTD-k) foglalkozik. Idetartozik a Trichoderma baktériumtörzsek alkalmazási lehetőségeinek (Leóni Egyetem) és a fiatal növény vízháztartásának és gyökérzetstátuszának mint a korai fertőzés tényezőinek (ICVV-CSIC) vizsgálata. Ez utóbbi csoport más tanulmányaiban azt is vizsgálta, hogy a fehér mustárral végzett biofumigáció visszaszorítja-e a szőlőtőkéken megjenő „fekete láb” betegséget, és jelenthet-e alternatívát a kémiai peszticidek kiváltására [20]. A VIVERVID projekt (amelyet a PDR Galícia és a FEADER finanszíroz) a Viveiros José López, az INAGACAL-EVEGA és az ICVV együttműködésére épül, és a galíciai őshonos fajták szanitációs technikák és biokontroll módszerek melletti előállítására fókuszál. A CDTI 2015-től 2018-ig tartó ALMIPORTAI projektjében a Viveros Villanueva és a Leóni Egyetem IIVV közösen dolgozott. A projekt keretein belül az alanyok keményítőtartalma és az oltványok mortalitási rátája közötti kapcsolatot tanulmányozták.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave