Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Az alanyfajták használata: Németországban engedélyezett alanyfajták és klónok

Németországban még mindig érvényben van a filoxératörvény, németül „Reblausverordnung”, amely szabályozza és szigorúan megköveteli a filoxératűrő, illetve a filoxérának ellenálló alanyok használatát. Minden új, Németországban bevezetni kívánt alanyfajtának szigorú, a leveleket és a gyökérzetet érintő filoxérarezisztencia-vizsgálaton kell átesnie. Csak azok az alanyok telepíthetők és kerülhetnek fel a hivatalos alanyengedélyezési listára, amelyek a vizsgálat követelményeinek megfeleltek. A leginkább használatos és széles körben elterjedt alanyfajták a következő riparia x berlandieri hibridek: SO4, Kober 5BB, Kober 125AA, Binova, 5C Geisenheim és Teleki 8B. Kevésbé fontosak az olyan – eltérő genetikai háttérrel rendelkező – alanyfajták, mint például a Börner, a Sori, a 3309C, a 161-49C, a Richter 110, a Cina, a Rici, a Paulsen 1103 vagy a 420A. Ugyanakkor az alanyfajták használatát illetően nem állnak rendelkezésre pontos számok és statisztikai adatok.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave