Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


A szaporítás technológiai folyamata

Az alanyokat rendszerint rügyeltávolító gépekkel rügytelenítik. Ezután kézzel metszik őket az oltási hosszra. Az oltási hossz a normáltól (kb. 30 cm) a közepesen (kb. 60 cm) át egészen a hosszúig (kb. 90 cm) terjedhet, attól függően, hogy milyen típusú oltványt szeretnénk (normál vagy extra hosszú vesszőt [ubervine]). Az alanyok metszése során néhány szőlőiskola már automatikus, nagy teljesítményű gépekkel dolgozik. Az oltóvesszők metszése rendszerint kézzel történik, az oltást pedig többnyire géppel, omega oltási technikával végzik. A hajtatáshoz a legtöbb szőlőiskola különböző méretű, fából vagy műanyagból készült négyszögletes ládákat használ. Ezek kapacitása egyenként 400-tól akár 2000 db oltványig is terjedhet. Szubsztrátként általában tőzegmohát használnak, mivel ez a növény Németországban könnyen hozzáférhető. Néhány szőlőiskola különféle fűrészporkészítményeket is alkalmaz. A szőlőiskolákban az oltványokat főként kézzel ültetik el. A talajra fekete műanyag takarófóliát fektetnek, amely alatt rendszerint beépített csepegtetőrendszer található. A növényvédelmi munkákat és a szőlőtőkék metszését gépekkel végzik. A gyökeres oltványok kiemelését a szezon végén, jellemzően lombhullás után, novemberben végzik, ásógépek segítségével. Osztályozás és alapos minőségi vizsgálat után megkezdődik a szaporítóanyag minősítési és honosítási eljárása, amelyet az arra delegált szőlőiskola-ellenőrző hatóságok (elismerési hatóság/mezőgazdasági kamara) („Anerkennungstelle”/„Landwirtschaftskammer”) folytatnak le.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave