Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


A Németországban előállított oltványok teljes mennyisége

2018-ban az engedélyezett, forgalomba hozható tényleges mennyiséget tekintve a Németországban összesen előállított oltványok száma elérte a 28 097 000 darabot. Minden előállított oltvány vagy prebázis, vagy bázis, vagy certifikált kategóriájú volt. „Standard” kategóriájú szaporítóanyagot egyáltalán nem állítottak elő. Az oltványok teljes mennyisége nagyjából a következőképpen oszlik meg: fehérszőlőfajták: 68%, pirosszőlőfajták: 32%. Mint ahogy a korábbi években, a legfontosabb szőlőfajta 2018-ban is mind a szaporítási terület, mind pedig az összes előállított oltvány tekintetében a rizling (fehér rizling: 5 574 000 db oltvány) volt. A második legnagyobb „fajtacsoport” a Pinot család, a következő fajtákkal: Pinot gris (3 053 000 oltvány), Pinot noir (2 113 000 oltvány), Chardonnay (2 033 000 oltvány) és Pinot blanc (1 967 000 oltvány). A nemzetközi fajták, mint például a Sauvignon blanc (1 733 000 oltvány) és a Cabernet franc (74 000 oltvány) jelentősége egyre nő (15.4. táblázat).

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave