Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


A szaporítóanyagok előállítására vonatkozó szabályozások

A „prebázis” kategóriába sorolt szaporítóanyagokat rendszerint állami intézetek és magántermelők biztosítják. A „bázis” kategóriájú szaporítóanyagokat főként a magántulajdonú szőlőiskolák, illetve a nemesítőkkel és a szőlőiskolákkal vagy szőlőtermesztőkkel szerződésben álló termelők állítják elő. A certifikált szaporítóanyagok előállítását többnyire a nemesítőkkel szerződésben lévő termelők és szőlőiskolák végzik. Ez gyakran egy szőlőiskola és egy termelő között létrejött alvállalkozói jogviszony keretein belül történik. A német szőlőiskola-szektorban a teljes szaporítóanyag-előállítási folyamatot a szövetségi hatóságok – mint például az „Anerkennungsbehörde”, azaz az anyatelepek és szőlőiskolák ellenőrzéséért és tanúsításáért felelős hatóság – felügyelik és évente ellenőrzik. Az új alanyok, az új szőlőfajták és klónok bevizsgálásáért, megfigyelésért és regisztrációjáért a „Bundessortenamt”, azaz a Nemzeti (Növény)Fajták Minisztériuma felelős. Ezenfelül – mint német sajátosság – a nemesítőintézetek minden, a fenti három kategóriába sorolt szőlő-szaporítóanyag előállítására szolgáló anyatelepet évente rutinszerűen ellenőriznek. Németországban a teljes szaporítási és szaporítóanyag-előállítási folyamat a vonatkozó hatályos európai jogszabályoknak megfelelően zajlik.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave