Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


A vizsgálatok tárgyai és módszerei

A vizsgálatokat a 2007–2009 közötti időszakban végeztük az „AMV-Agro” kft. Plovdiv megye Calapica nevű település szőlőszaporító anyagok előállítását szolgáló kísérleti telepén. A kísérletben két borfajta szerepelt: Mavrud és Chardonnay. A vizsgálat idejére feltételes elfogadásra került, hogy a szőlőiskolában fejlődő dugványok hajtásai a vegetációs idő kezdő szakaszában (júniusban-júliusban) oly mértékben sérültek meg a jégverésben, hogy a kapott dugványok nem felelnek meg a a szőlőszaporító anyagok kereskedelméről szóló 2006. augusztus 4-i 95. számú rendelet szabványi követelményeinek.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave