Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


A szőlőszaporítóanyag-előállítás hazai volumene

A HNT adatai alapján 2018-ban 65,476 hektár szőlőterület volt Magyarországon. A borszőlő telepítésére és kivágására vonatkozó szabályokról szóló 9/2017. (III. 6.) FM rendelet alapján az új borszőlőültetvény-telepítések számára engedélyezhető terület nagysága 2019. év vonatkozásában 656 hektár, míg 2018-ban ez 652 hektár volt. A NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szőlő-Gyümölcs Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály partnerlistája alapján [8] 2014-ben Magyarországon 400 termelő foglalkozott szőlőszaporítóanyag-előállítással. A NÉBIH adatai szerint körülbelül 90 hektár alanytörzsültetvény található Magyarországon, mely fokozatosan csökkenő tendenciát mutat (4.3. ábra). Az alany-fajtahasználatot tekintve elmondható, hogy a legnépszerűbb fajták a „Teleki-Kober 5BB”, a „Teleki 5C” és a „Teleki-Kober 125AA”.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave