Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


A Digitális Jólét Program Digitális Agrár Stratégia fejezetfelelősének előszava

A mezőgazdasági termeléshez sok tradíció, hagyomány, népszokás kötődik. Ezek nagy része megfigyelésekre és népi emlékezetre alapuló „statisztikára” épül. A természet erőforrásaira építő, azoknak sokszor kiszolgáltatott mezőgazdasági termelők, más eszközük nem lévén, saját megfigyeléseikkel pontosították az elődöktől örökölt tudást. Az ember nem fejtette meg az élet titkát, csak a természet megfigyelésére, kísérletezésre és a gyűjtött adatok alapján történő következtetések levonására volt képes. Folyamatosan növekedett, növekszik a természetről begyűjtött adatokra és a megfigyelésre épülő tudás mennyisége. Az elmúlt fél évezred tapasztalata, hogy voltak időszakok, amikor a rendelkezésre álló és a termelésben használt tudás elvált egymástól, és szükség volt az intenzív tudásátadásra, tanulásra. A technológia fejlődése következtében ezek az időszakok sűrűsödnek, lassan természetessé válik az élethosszig való tanulás szükségessége.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave