Szabó Péter (szerk.)

Innováció a szőlőszaporításban


Az alanyültetvények és fajtagyűjtemények virológiai állapota

A Magyarországon hatályos jogszabály szerint vizsgálatköteles vírusok különböző betegségek kialakításában vesznek részt. A szőlőleromlás komplex betegséget a szőlő legyezőlevelűség vírus (GFLV), az Arabis mozaikvírus (ArMV), a szőlő krómsárga mozaikvírus (GCMV) és a paradicsom fekete gyűrűs vírus (TBRV) okozzák. A szőlő levélsodródását okozó vírusok közül a szőlő-levélsodródással társult vírus 1,2,3 (GLRaV-1,2,3) vizsgálata kötelező. A szőlő faszöveti barázdáltság komplex betegség kialakításában a szőlő A-vírus (GVA), szőlő B-vírus (GVB) és a szőlő foltosság vírus (GFkV) vesz részt. A felsorolt 10 vírus tekintetében 17-ből 14 ültetvény tesztje negatív volt, és csak a GFkV volt kimutatható 3 helyen.

Innováció a szőlőszaporításban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 449 4

A szőlő stratégiai mezőgazdasági termékünk, a belőle készülő bor kiemelkedő exportcikk és egyben gasztronómiánk-, kultúránk szerves része, nemzeti karakterünk hordozója. A szőlészet-borászat területén a sikerhez folyamatos odafigyelésre, törődésre van szükség a szakma és a tudomány részéről egyaránt. Jó azt látni, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége felismerte ennek a területnek a sokszínűségét és tudják azt is, hogy milyen széleskörű tudást, milyen felelős hozzáállást vár el mindenkitől, aki foglalkozik vele. Éppen ezért az Agrárminisztérium számára nagy öröm, hogy felkarolva a fiatal kutatókat, megalkották ezt a hiánypótló kiadványt. Ez a könyv sokkal több, mint kutatási eredmények áttekintése: az innovatív, kiemelten magas biológiai értékű, vírusmentes szőlő szaporítóanyag-előállítási tevékenységek publikálásán keresztül, olyan fontos technológiákat és fejlesztéseket mutat be, melyek az ágazatban dolgozóknak, a kutatóknak és a laikusoknak egyaránt fontos segédanyagot adnak. Összességében tehát, a magyar szőlészet rangjának és jelentőségének megfelelő mélységű szakmaisággal betekintést ad a szőlőszaporítás irányaiba és motivációt is nyújt hazánk agráriumának további fejlesztéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szabo-innovacio-a-szoloszaporitasban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave