Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Az élelmiszer-biztonság kialakulása

Az emberiség mindig is komoly küzdelmet folytatott az élelmiszerek okozta megbetegedések ellen, ennek ellenére az élelmiszer-biztonság nem tekint hosszú múltra vissza. Pasteur és munkatársai az 1850–1900-as évek között végzett bakteriológiai kísérletei, megfigyelései jelentős mértékben hozzájárultak az élelmiszer-mikrobiológia kialakulásához. A mikroszkópos technikák óriási mérföldkövet jelentettek a mikrobák morfológiai meghatározásában. A folyékony és szilárd halmazállapotú táptalajok készítése lehetővé tette a mikrobák mesterséges körülmények közötti fenntartását, anyagcsere-folyamataik megismerését. A biokémiai folyamatok jellemzésével az élelmiszer-mikrobiológia külön ága alakult ki, a gyorsdiagnosztika.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave