Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Hidrogénion-koncentráció (pH), az élelmiszerek pH-értéke

A környezet savanyú vagy lúgos kémhatását pH-értékkel lehet kifejezni. A pH az oldott H-ion koncentrációjának negatív előjelű tízes alapú logaritmusa. Szabályozza egyes tápanyagok oldhatóságát, disszociációját. Ezzel közvetett hatást gyakorol a sejtek tápanyagfelvételére, de közvetlen hatással van a sejtfalra, enzimfehérjékre. A mikroorganizmusok érzékenyek a környezet, az élelmiszer kémhatásának változására. Az életfeltételük, szaporodásuk meghatározott kémhatású tartományon belül optimális. A mikrobák legtöbbje pH 3,0–11,0 között szaporodik.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave