Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Fűszerek, segédanyagok

A leggyakrabban használt segédanyagok a fűszerek, amelyeken nagyszámú baktérium és penészgomba lehet, többségük spóraállapotban. A vegetatív baktériumok és az élesztőgombák száma kevés. Ennek egyik oka, hogy a fűszerek alacsony vízaktivitású termékek, és felszínükön a mikroorganizmusok nem szaporodnak. A másik ok, hogy a fűszerek egy részében (pl. mustár, torma, szegfűszeg stb.) mikrobaellenes hatóanyag, fitoncid van. Egyesekben annak ellenére, hogy kicsi a vízaktivitás, a fekális szennyeződésre utaló baktériumok kimutathatók (pl. borsban előfordult Salmonella). Az őrölt fűszerek szennyezettsége viszonylag nagyobb, mint a szemes fűszereké. A fűszereken az egészségre káros mikrobák közül a B. cereus és a C. perfringens spórái megtalálhatók. A romlás szempontjából a spórás baktériumoknak három típusa jelentős: hőtűrők, fehérjebontók és keményítőbontók. A spórás baktériumokon kívül a fűszerekben nagyszámú penészgomba is található, melyek között mikotoxin termelésére képes fajok is lehetnek.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave