Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Tojás

Az egészséges, kórokozót nem hordozó állattól származó, friss tojás belseje steril. A fertőzési veszély endogén és exogén lehet. A tojáshéjon található, baromfiürülékből rákerülő bélbaktériumok, Gram-pozitív coccusok jelentik az exogén fertőzés forrását. Természetesen a tojás belseje is tartalmazhat kórokozókat, ha a baromfi petefészke fertőzött volt. Mivel a baromfiállomány Salmonella-mentesítése nem megoldott, a tojás felhasználása során konyhatechnológiai eljárásokkal kell elhárítani a veszélyt.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave