Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Gyorsfagyasztott készítmények

A fagyasztás (részletesen lásd 33.1 alfejezet) az élelmiszerek eredeti tulajdonságát jobban megőrző tartósító eljárás, de egyben előnyös a mikroorganizmusok túléléséhez is. A fagyasztás folyamatában a mikrobák sorsát több tényező befolyásolja. Egyrészt a termék összetevői, melyek lehetnek védő hatásúak, de fokozhatják is a mikrobák pusztulását. Másrészt az alacsony hőmérséklet és az alacsony vízaktivitás a szaporodásukat gátolja vagy el is pusztítja őket. Ugyanakkor a mikrobák ellenálló képessége a fagyasztás hatásaival szemben különböző: a gyorsfagyasztott élelmiszerekben a mikroorganizmusok egy része elpusztulhat, más részük életben maradhat, de nem szaporodik, és az utóbbiak többsége bizonyos mértékben károsodhat is.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave