Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Prezervek, konzervek

A hőkezelt konzervek a legtartósabb élelmiszeripari termékek. Mikrobiológiai romlás nélkül évekig eltarthatók. Ennek ellenére mégsem teljesen mentesek minden életképes mikroorganizmustól. A pusztulási kinetika szerint elvileg sem lehetséges abszolút sterilitást elérni, és a gyakorlatban a legnagyobb sterilitási biztonság mellett is előfordulnak olyan hőkezelt dobozok vagy üvegek, amelyekben néhány csíra életben maradt. Ezek a túlélő mikroorganizmusok magában a konzervben nem tudnak szaporodni. Ennek az az oka, hogy a hőkezelést átvészelt mikroorganizmusnak a részleges károsodás helyrehozásához és szaporodásához a konzervekben uralkodó körülmények (összetétel, pH, aw stb.) vagy a tárolási hőmérséklet, nem felelnek meg. Az ilyen konzerveket nevezzük „kereskedelmileg sterilnek”. A kereskedelmileg steril konzervek mikroflóráját a hőkezelésnek ellenálló baktériumok spórái alkothatják. Vegetatív baktérium, gomba a jól hőkezelt konzervben nem maradhat. Ahhoz, hogy a termék tartós legyen, a túlélő spórák száma sem haladhatja meg az előírt határértéket.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave