Horváth Gabriella (szerk.)

Élelmezés-egészségtan I.


A máj és az epe szerepe az emésztésben

Az epét termelő máj (hepar) a rekeszizom jobboldali kupolája alatt helyezkedik el, súlya l,0-l,5 kg. A májat felépítő különleges sejtek választják ki az epét. Az epe összegyűlik a májsejt-csoportokat (gerendákat) elválasztó csatornácskákban és onnan az epeutakba ömlik, majd végül az epevezetékbe kerül. Az epevezeték elhagyja a májat és a patkóbél felé halad, majd leágazik belőle egy kis csatorna, amely az epehólyagba vezet, ezt a kis csatornát nevezik epehólyag-vezetéknek. Az epehólyag (cholecysta) körteformájú, rugalmas falú, kb. 50 cm3-es űrtartalmú szerv, amely a máj alatt, ahhoz alulról hozzátapadva helyezkedik el. Az epehólyag a máj által termelt epét tárolja, majd szükség esetén (táplálkozáskor) összehúzódva kipréseli magából az epét a kivezető csövén keresztül az epevezetékbe, ezen át az epe a duodenumba kerül. Mivel közben az epevezető belecsatlakozik a hasnyálmirigy kivezető csövébe, ezért ettől a szakasztól kezdve közös epevezetőnek nevezik. A közös epevezetőt a vékonybéltől egy megerősödött izomgyűrű (Oddi-sphincter) választja el, amely általában zárva van és csak az epehólyag összehúzódása után nyílik meg, hogy az epehólyagból kipréselt epe a bélbe folyhasson.

Élelmezés-egészségtan I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 502 6

Hivatkozás: https://mersz.hu/horvath-elelmezes-egeszsegtan-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave