Horváth Gabriella (szerk.)

Élelmezés-egészségtan I.


A zsírok sorsa a szervezetben

A táplálékokkal a szervezetbe került és felszívódott zsírok felhasználása azzal kezdődik, hogy glicerinre és zsírsavakra hidrolizálnak a májban és a zsírszövetben. A glicerin és a triózok közvetlen kapcsolata már ismert a cukorbontás folyamatából. A zsírsavak dehidrogénezéssel bomlanak tovább, majd vízfelvétellel és újbóli dehidrogénezéssel béta-ketosavakká hasadnak (bétaoxidáció). Miközben a zsírsavláncon ez a bomlás végighalad, acetil-CoA és az eredetinél valamivel rövidebb zsírsav keletkezik, amelyen újból és újból végighalad ez a lebontás addig, amíg az egész lánc két C-atomos töredékekké nem hasad szét. Ezek a töredékek az acetil-CoA-n keresztül lépnek a citrát körbe és végül eloxidálódnak. Az acetil-CoA nemcsak a lebomlásban, a szénhidrát anyagcserében játszik központi szerepet, de kulcshelyzetet tölt be a szintézisben is: ezen keresztül alakulhat át a cukor és aminosavak zsírrá.

Élelmezés-egészségtan I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 502 6

Hivatkozás: https://mersz.hu/horvath-elelmezes-egeszsegtan-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave