Horváth Gabriella (szerk.)

Élelmezés-egészségtan I.


Fehérjék

A szervezetet és a sejteket felépítő anyagok közül az egyik legfontosabb a fehérje. Az emberi szervezetben is keletkezik részben a saját fehérjék lebomlásából, részben a táplálék fehérje alkotórészeiből. A táplálékok állati és növényi eredetű fehérjéi aminosavakból épülnek fel. Az emberi szervezet fehérjéi mintegy 20 aminosavból állnak, ezek mind megtalálhatók a táplálékokban. Minden élőlénynek jellegzetesen összeállított saját fehérjéket tartalmaznak a sejtjei, de ezeket a saját fehérjéket ugyanazokból az aminosavakból rakja össze, mint más élőlények, csak más az egyes aminosavaknak sorrendje. Az aminosavak közt vannak olyanok, amelyeket nem tud előállítani a szervezet – ezeket nélkülözhetetlen, azaz esszenciális aminosavaknak nevezik, más aminosavakat a szervezet maga is el tud készíteni, ezek nélkülözhető, vagy nem esszenciális aminosavak. Az állati eredetű fehérjék (tojás, tej, tejtermékek, húsok, húskészítmények) tartalmazzák valamennyi nélkülözhetetlen aminosavat, a növényi eredetű fehérjék (gabona, rizs, burgonya, zöldség- főzelékfélék) nem rendelkeznek valamennyi esszenciális aminosavval, ki kell egészíteni aminosav-készletüket az állati eredetű fehérjék aminosavaival.

Élelmezés-egészségtan I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 502 6

Hivatkozás: https://mersz.hu/horvath-elelmezes-egeszsegtan-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave