Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 6.


A vízben lévő csíraképes baktériumok számának meghatározása

Az ivóvíz tartalmaz különböző forrásokból eredő mikroorganizmusokat, amelyek összámának tenyésztéssel végzett meghatározása hasznos információt adhat a vízminőség megállapításakor és ellenőrzésekor. Az MSZ ISO 6222:1992 számú szabvány írja le az ivóvízben lévő csíraképes mikroorganizmusok számának meghatározását agartáptalajon. A vízben lévő életképes mikroorganizmusok 22 °C körül általában jobban szaporodnak, mint magasabb hőmérsékleten, számukban gyakran tükrözik a vizsgálat idején uralkodó környezeti és tenyésztési feltételeket. Ezzel szemben azok a mikroorganizmusok, amelyek 37 °C-on szaporodnak jobban, a vízben kevésbé életképesek. Valószínű, hogy ezek egyéb eredetűek, és inkább higiénés problémát jelezhetnek.

Egészségügyi mikrobiológia 6.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-6//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave