Vogronics Péterné (szerk.)

Élelmezés-egészségtan II.


Biogén aminok

A fehérjét a mikroorganizmusok extraceluláris proteináz enzimjei peptidekké, a peptidáz enzimjei aminosavakká bontják. Az aminosavak lebontásának egyik útja a dekarboxiláció amikor széndioxid és amin keletkezik. Mind az élesztők, mind a penészek desaminálással bontják az aminosavakat, erre egyes baktériumok is képesek. Az aminosavak dekarboxilálásakor aminok jönnek létre. A biogén aminok olyan biológiailag aktív, bázikus jellegű alacsony molekulasúlyú szerves anyagok, amelyek viszonylag kis mennyiségben is erős fiziológiai hatásúak emlősökben. Leggyakrabban előforduló biogén aminok a catecholaminok (dopamin, serotonin), tyramin, hisztamin. Ezen biológiailag aktív aminok természetes alkotórészei az élelmiszereknek, előfordulnak sajtféleségekben, zöldségekben, gyümölcsökben, borokban, fermentált húskészítményekben. A fogyasztóra általában csak akkor veszélyes, ha nagyobb mennyiségben kerül a szervezetbe, vagy a lebontásuk természetes útja gátolt.

Élelmezés-egészségtan II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 519 4

Hivatkozás: https://mersz.hu/vogronics-elelmezes-egeszsegtan-2//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave