Tátrai-Németh Katalin, Csajbókné Csobod Éva, Czékmán Ervin

Élelmezési menedzsment


Tervezés

A tervezés a szervezet jövőbeli működésére vonatkozó célokat határoz meg és dönt az előkészítésükhöz szükséges tevékenységekkel és erőforrásokkal kapcsolatban arról, hogy kinek, mit, mikorra, milyen sorrendben kell megtennie. A tervezés talán a legfontosabb menedzsmentfunkció. Legfőbb feladata a tudatos jövőalakítás, a felkészülés a jövőben várható hatásokkal szemben. A tervezés fő elemei a cselekvési program összeállítása és a célok megvalósítása érdekében szükséges tevékenységek meghatározása. Megvalósításához szükséges az előrejelzés vagy prognosztizálás, a vállalati politikák kialakítása, programok, ütemtervek, költségvetés és különböző eljárások kidolgozása. A tervezés a változó környezethez való sikeres és tudatos (azaz a szervezeti tudást, tapasztalatokat kihasználó) alkalmazkodás a kockázatok minimalizálásával – szemben a problémákra történő azonnali reagálással („improvizálással”), amely ugyan lehet sikeres, de mindig magában hordozza a tévedés veszélyét. A problémák „elméleti” megoldásával kijelöli az elérendő szervezeti célokat és az elérésükhöz vezető (fontosabb) tevékenységeket. A célok és a célok eléréséhez szükséges tevékenységek meghatározása több szinten történik a szervezet hierarchiájának megfelelően.

Élelmezési menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 534 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/tatrai-csajbokne-czekman-elelmezesi-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave