Tátrai-Németh Katalin, Csajbókné Csobod Éva, Czékmán Ervin

Élelmezési menedzsment


Az élelmezési üzemek telepítése, kialakítása

Az élelmezési üzemek telepítése a 852/2004/EK rendelet, a 235/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet és a hazai Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához alapján környezetet szennyező tevékenység, zajos, bűzös, rovarokat, rágcsálókat vonzó hely mellé nem lehetséges. Ezenkívül szükséges a megfelelő energiaellátás (villany, esetleg gáz), vízellátás, az előírásoknak megfelelő szennyvíz- és hulladékelhelyezés biztosítása. Az üzemhez szilárd útburkolattal ellátott, lehetőleg kátyúmentes utat kell kialakítani, ezzel hozzájárulva az áruszállításnál a termékek minőségének megőrzéséhez, és csökkentve a porszennyezést. Amennyiben lehetőség van rá, érdemes figyelembe venni az épület tájolását. Célszerű az alacsony hőmérsékletet igénylő raktárakat, előkészítőket, a hidegkonyhát, az üzem közben meleg főzőkonyhát, cukrászatot az északi, északkeleti oldalra tenni, míg az ebédlő a déli, nyugati naposabb oldalra kerülhet.

Élelmezési menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 534 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/tatrai-csajbokne-czekman-elelmezesi-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave