Tátrai-Németh Katalin, Csajbókné Csobod Éva, Czékmán Ervin

Élelmezési menedzsment


Az élelmezési üzem munkakörei

A munkakör személyre orientált feladatkomplexum, amely független az azt betöltő személytől. Adott szervezeti egység tevékenységének valamilyen ismérv alapján tartósan elhatárolt része. Azon munkák és feladatok összessége, amelyet a munkavállaló köteles ellátni, és amelyben a munkáltató őt foglalkoztatni köteles. A munkakör meghatározása a munkaszerződés részét képezi. A munkakör által meghatározott feladatokat általában egy személy látja el. A munkakör kialakítható úgy, hogy a munkafolyamat egy jól körülhatárolt részfolyamat, vagy több részfolyamat feladatait vonják össze. Kisebb üzemek esetében több részfolyamat elemei nek összevonásával alakítják ki az egyes munkakörök feladatait. Az élelmezési üzemekben kialakított munkakörök mennyisége és milyensége is eltérő. A munkakörök kialakításánál az üzem kapacitása, a foglalkoztatottak létszáma, az üzem kialakítása, a nyersanyagbeszerzési lehetőségek és a nyersanyagok előkészítettsége is befolyásoló tényező. A fő munkafolyamatokhoz kapcsolódó munkakörök: élelmezésvezető, raktáros, szakács, cukrász, konyhamészáros, kézilány, konyhalány, és esetlegesen a diétás étkeztetés miatt alkalmazott diétás szakács, illetve dietetikus. A mellékfolyamatok munkakörei: gazdaasszony, mosogató, takarító, ételszállító, segédmunkás. Bár az egészségügyi intézményekben a dietetikai szolgálat nem képezi az élelmezési üzem részét, a legtöbb esetben teljesen különálló egységként működik, a munkaköreiről és az ellátandó feladatokról szót kell ejteni (lásd A dietetikai szolgálat feladata és munkakörei című alfejezetet).

Élelmezési menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 534 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/tatrai-csajbokne-czekman-elelmezesi-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave