Tátrai-Németh Katalin, Csajbókné Csobod Éva, Czékmán Ervin

Élelmezési menedzsment


Új nyersanyag rögzítése

Az első lépés a passzív és aktív szó kipipálása, annak érdekében, hogy az egész állomány látszódjon. Többféle megnevezés begépelésével le kell ellenőrizni, hogy a hiányzó, rögzíteni kívánt új nyersanyag nem létezik-e az adatállományban. Ha nem, akkor ki kell választani gondolatban, milyen nyersanyagfélét akarunk a meglévő állomány bővítésére bevinni. Például, ha ez egy gyümölcs, akkor be kell gépelni az alma szót, majd az alma szón álló kurzor esetén a „Megnevezés” melletti „Azon.” szóra kattintva a program átrendezi kódszám szerinti sorrendbe az almához képest az adatokat. Mindezt annak érdekében, hogy a kódszámok (azon. = azonosító) sorozatában a gyümölcsök között a rögzíteni kívánt új gyümölcs helyét, kódját meg lehessen keresni (célszerű a magyar ábécé szabályait is figyelembe venni, de nem szükséges). Az új felvitel az Insert billentyű leütésével indul, be kell gépelni az előzőek szerint kiválasztott azonosítót, és az alatta lévő mezőre a magyar helyesírás szabályai szerint a megnevezését. A következő mezőre a webes megnevezés írható (nem kötelező). A program kötelezően kitöltendő mezőn nem enged túllépni. Idegen nyelvű megnevezés is megadható a következő mezőn lévő segédállomány megnevezésére kattintva, de ez sem kötelező. Ezután a „Nyersanyagcsoport” szóra kattintva legördül a nyersanyagcsoport törzsének ablaka, amiből kiválasztva a megfelelőt Enterrel átmásolható az aktuális mezőre. Ugyanígy kiválasztható a „Termék/tev. kód” (ITJ számot takar) a legördülő ablakból, ezután pedig a CPV (közös közbeszerzési szójegyzék) kód a segédállomány törzsének felhozásával és a szükséges szám átmásolásával. Kötelező a mennyiségi egység törzséből kiválasztani a megfelelőt, ami Enter segítségével átkerül az aktuális mezőre. A következő mező kitöltése nem kötelező, csak akkor célszerű, ha olyan nyersanyagot kell bevinni, ami nyersen önálló fogásként étlapra tervezhető. Ez az adat az adag mennyisége, például a felvágottakból mindig 50 grammot adva itt, a kilogrammban nyilvántartott új anyagnál 0,05-öt kell begépelni. Ez a későbbi munkát könnyíti meg, mert későbbi hivatkozásnál, például étlaptervezésnél, automatikusan a 0,05 jelenik meg. Szintén nem kötelező a százalékos tisztítási (viszont fontos lesz a raktári kivételezés miatt) és sütési veszteség, a kiszabási kerekítés, a tárolási jellemzők és a minőségmegőrzési idő megadása sem. Kötelező azonban kiválasztani (Enterrel) a megfelelő raktárat a raktártörzs felhozásával. Felül, a szürke mezőben a „Pénzügyi adatok” fül megnyitásával, az eddigi adatok alapján a program felkínál egy áfakulcsot az áfatörzsből, ami elfogadható vagy felülírható az áfatörvény aktuális ismerete alapján. Szükséges az aktuális átlagár megadása, a program ezt azonban mindig a hónapzárásokkor aktualizálja a beszerzé-sek és a nyitókészlet figyelembevételével a súlyozott átlagárszámítás szabályai szerint. Nem kötelező a rezsi %-os megadása, valamint a fogyasztói ár és a nyilvántartási ár megadása sem. Lehetőség van a minimum és maximum készlet figyelésére is, de nem kötelező, és ma már talán ezen adatok jelentősége is minimálisra csökkent.

Élelmezési menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 534 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/tatrai-csajbokne-czekman-elelmezesi-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave