Tátrai-Németh Katalin, Csajbókné Csobod Éva, Czékmán Ervin

Élelmezési menedzsment


Tényleges létszám megadása, pótlétszám

Betegélelmezésben a tárgynapon érkezik a tervezett létszámhoz képest a változás, pótrendelés és lerendelés formájában. Ebből lesz a tényleges létszám, de már közben fő a leves és a főzelék, és készül az étel (pl. a vagdalt masszája, kel a tészta stb.). A dietetikai szolgálat folyamatosan vezeti a beteglétszámmozgást, diétaváltozást, és egy összesítés formájában eljuttatja az élelmezési adminisztrációhoz, ahol rögzítik a pótlétszámot a számítógépben. A napi teendők között a létszámrögzítésben a középen lévő narancsszínű „Pótlétszám” szóra kattintva megjelenik a dátum, a költséghely és diéta megadására lehetőséget adó ugyanolyan felület, mint a tervezett létszám felvitelénél volt. Az előzőleg rögzített adatok nem módosítható felületen halványan látszódnak, és mellette étkezésenként lehet rögzíteni az érkező és távozott étkezőket. A távozó létszám elé mínusz (–) előjelet kell tenni! Nagyon fontos, hogy ez a létszám nem módosítja a kiszabást, viszont az ezután lekérésre kerülő tálalólistát igen. Mindez azért így működik, mert az egyik diétához jön, a másikból elmegy, de lehet, hogy az osztályok közötti mozgás kiegyenlítődik. Csak az összesítéskor derül ki, öszességében milyen ételhez szükséges még főzni, vagy lehet, hogy nem is kell semmit felhozni a raktárból. Esetleg valami más diétából megmaradt étel pont megfelelő annak, aki újonnan érkezett. Ez a vezető dietetikus és a főszakács között nagyon fontos szakmai kapcsolatra épülő, szoros együttműködést igényel, annak érdekében, hogy ne legyen pazarlás, de a beteg is azt kapja, amit a diétája leginkább megkövetel.

Élelmezési menedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 534 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/tatrai-csajbokne-czekman-elelmezesi-menedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave