Vírusvadászat: izgalmas krimi, elgondolkodtató beszélgetések és lehangoló konzekvenciák

 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

DOI: 10.1556/2065.183.2022.1.13
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

 
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Régen olvastam olyan könyvet, amely annyira le tudott kötni, mint Barát József Kemenesi Gáborral írott könyve. Igazán kár, hogy doku, nem fantasy. Sajnos fel sem merül, hogy ki játssza majd a főszerepeket a Netflix vagy az HBO megfilmesített verziójában. Ez a könyv az elmúlt két, többé-kevésbé elvesztegetett évünk történéseit elemzi egy újságíró és partnere, egy „vírusvadász” szemszögéből. Bár a világ még a sebeit nyalogatja az elszenvedett csapások után, a leírtakból világosan kiderül, hogy nem lehetünk elég hálásak a sorsnak, hogy egyelőre megúsztuk ennyivel.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A Vírusvadászat című könyv részben a járvány kialakulásának, emlékezetesebb történéseinek tárgyilagos leírását tartalmazza. Rendkívül izgalmas. Bejárja a bolygó számos országát, rávilágít a helyi sajátságokra, intézkedésekre, helyenként azok politikai hátterére is, még egy sikeres politikus portréjával is megismerkedünk. Ezzel párhuzamosan tanúi vagyunk a beszélgetéseknek az újságíró és a vírusvadász között. Lépésről lépésre bontakozik ki előttünk egy rendkívül rokonszenves kutató egyénisége, aki – bár a tudománynak egy elképesztően szűk területére szakosodott, globális ismeretei vannak – kivételesen precíz tünetegyüttest állít fel a világot fenyegető veszedelmekről. A járvány nyomán botcsinálta szakértők serege tűnt fel a médiában, néha tudatosan növelve az átlagember fejében kialakult ismereti káoszt. Kijelentéseik hol tehetetlen dühöt, hol harsány nevetést váltottak ki belőlem. Ezzel szemben – bár két generáció választ el Kemenesi Gábortól – minden, a könyvben leírt gondolatával száz százalékig egyet tudok érteni! A könyvből világos összefüggések bontakoznak ki a denevérek és kisrágcsálók életterét elhódító agresszív emberi tevékenység, az egzotikus vadállatokat luxusból felzabáló „tehetősek” és a kibontakozó éghajlati katasztrófa között. A jelenlegi halálos járvány csak egy kis ízelítő abból, amit várhatunk, ha továbbra is leigázni akarjuk a természetet ahelyett, hogy megpróbálnánk együtt élni vele.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Végigkövethetjük, hogyan lett képes a frászt ráhozni az önelégült, high tech 21. század szuperhatalmaira egy alapjában véve kevéssé ártalmas náthavírus, hogyan tudta hathatós emberi segítséggel kialakítani az elmúlt száz év legpusztítóbb pandémiáját. Fejcsóválva olvashatjuk, mennyi emberi felelőtlenség, mennyi ostobaság, mennyi rövidlátó politikusi baklövés segítette a vírust pusztító hullámai során. A más országokban elkövetett, égbekiáltóan hibás döntések mellett megjelenik a hazai járványkezelés hibáinak tapintatos, de egyértelmű kritikája is. Viszonylag keveset foglalkozik a könyv a vírus fáradhatatlan szövetségeseivel, az internet bugyraiban fermentálódó égbekiáltó ostobaságok kiagyalóival és a felelőtlenül hatásvadász vagy tudományellenes médiaszereplők okozta tetemes károkkal.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A lakosság legműveletlenebb rétegei, az öntudatos ostobák és a fészbukmétely által megtévesztett okoskodók túszul ejtették a társadalmat. Az élet megbénításával fenyegetőznek, ha a népszerűséghajhász politikusok mégis megtennék, amit tenniük kellene, de amit nincs merszük megtenni. Intézkedéseket kellene foganatosítani, melyek megvédenék az emberek életét. De a gyeplő a lovak között, nem érheti hátrány az antiszociális beoltatlanokat, még a gyermekeket sem kötelező beoltani egy potenciálisan halálos betegség ellen.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Amikor letesszük a könyvet, és meghallgatjuk az esti híradót, rádöbbenünk, hogy az emberiség semmit sem tanult a leckéből. Ha már az oltást nem is lehet, legalább e könyv elolvasását kötelezővé kellene tenni.
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

(Barát József – Kemenesi Gábor: Vírusvadászat. A SARS-CoV-2 regénye. Budapest: Cser Kiadó, 2021, 248 o.)
 

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Duda Ernő

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

immunológus, professor emeritus
 
close
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Kiemelés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   delete
   Kedvenceimhez adás

   A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

   Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
   vagy lépj be a meglévővel!

   Személyes mappák
   Mappába rendezés

   A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Személyes mappák
   Kivonatszerkesztés

   Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Kivonatkészítés
   Folyamatos görgetés

   Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

   A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

   Folyamatos görgetés
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave