16.3. táblázat. Növendék sertések N-mérlege különböző fehérjetartalmú, a szükségletekhez igazított aminosav-kiegészítést tartalmazó takarmányok esetén (Canh et al., 1998a)
g/nap
A takarmány nyersfehérje-tartalma
16,5%
14,5%
12,5%
N-felvétel
61,5a
54,4b
46,5c
Bélsárral ürült N (BsN)
8,6
8,6
8,3
Vizelettel ürült N (VizN)
29,3a
23,2b
16,2c
Összes N-ürítés
37,9a
31,8b
24,5c
Vizelet-N : bélsár-N
3,4a
2,8b
2,0c
N-retenció
23,6
22,6
22,0
N-retenció
a felvétel %-ában
39,1a
42,2b
47,9c
N-retenció
az emészthető N %-ában
45,6a
50,4b
58,6c
a, b, c Az azonos sorban különböző betűkkel jelölt átlagok különböznek (P<0,05).