Pál Helén

Segédletek nyelvjárástani ismeretek tanításához

Tankönyvek és oktatási segédletek a magyar nyelvjárástani ismeretek alap- és középfokú tanításához, valamint az egyetemi dialektológiaoktatáshoz


Segédletek nyelvjárástani ismeretek tanításához

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 837 9

DOI: 10.1556/9789634548379

Sorozat: Alkalmazott nyelvészet a 21. században - Applied Linguistics in the 21st Century

ISSN: 2786-0914

A kiadvány célja, hogy összefoglalja és rendszerezze a magyar nyelvjárások és a dialektológia tanítására készült tankönyveket, segédkönyveket, illetőleg további segédleteket is bemutasson. Az itt összegyűjtött dialektológiai témájú munkák rendszerezésének szempontja a felsőoktatáshoz, továbbá az alap- és középfokú tanításhoz készült, és a kisebbségben élő magyarok számára összeállított kiadványok áttekintése volt, de ezek a munkák sok esetben nem különíthetők el ilyen kategorikus szempontok szerint. A segédletek kategóriájába, ha széles körűen értelmezzük, sokféle kiadvány beletartozhat, például tájszótárak vagy tájnyelvi atlaszok, de akár szoftverek, internetes források, nyelvjárási adatbázisok is. A kisebbségi magyarok nyelve sok esetben nyelvjárásiasabb mint a magyarországi magyaroké, emellett a kétnyelvűség következtében nyelvükben a nyelvi kontaktusból származó elemek is megjelennek. Ezért is sokrétű a tankönyvek és oktatási segédletek feladata a területi nyelvváltozatokra vonatkozó oktatási folyamatban.

Hivatkozás: https://mersz.hu/pal-segedletek-nyelvjarastani-ismeretek-tanitasahoz//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero
Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave