Szanyi Miklós, Szunomár Ágnes, Török Ádám (szerk.)

Trendek és töréspontok IV.

Világpolitika, világgazdaság


Trendek és töréspontok IV.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2023

ISBN: 978 963 454 890 4

DOI: 10.1556/9789634548904

A Világgazdasági Tudományos Tanács (VTT) újjáalakítását hat évvel ezelőtt ugyanazok az indokok vezérelték, mint annak első megalakulását bő 40 évvel ezelőtt. A világgazdaság komoly turbulenciákon ment keresztül. A változások fontos szerkezeti módosulásokat okoztak és a gazdasági erőviszonyok is megváltoztak. A 40 évvel ezelőtti folyamatok végső soron a bipoláris politikai és gazdasági világrend felbomlását eredményezték. A VTT első működési periódusában készült anyagok felhívták a figyelmet a változások fő irányaira és arra, hogy ezek elkerülhetetlenül hatalmi átrendeződéseket fognak előidézni. A szocialista blokk teljes összeomlását persze nem tudtuk előre jelezni, de az első repedések megjelenésére felhívtuk a figyelmet. A mai kihívások megint hasonló léptékű változásokat jeleznek előre. Megkockáztathatjuk, hogy a múlt tapasztalatai alapján sokkal bátrabban tudunk gondolkodni a jövő szcenárióin. Semmi sem tűnik lehetetlennek. Ez sajnos egyúttal azt is jelenti, hogy a negatív szcenáriók között a leginkább pesszimista forgatókönyveknek is helyt kell adjunk. A „minden lehetséges, és az ellenkezője is” típusú, kissé tanácstalan egyhelyben járás helyett ez a kötet úgy próbál felvázolni lehetséges szcenáriókat, hogy eközben állást is foglal. Próbálja Magyarország, illetve az ország legszorosabb (közép-)európai környezete számára legkedvezőbb kimeneteket felvázolni. Teszi ezt azért, mert a tudományos diskurzust ma sokszor leegyszerűsítő, dogmatikus vélemények uralják, amelyek nem törekszenek alternatív megoldások felvázolására.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szanyi-szunomar-torok-trendek-es-torespontok-iv//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero
Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave